Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ШАХ – ОПШТИНСКО ПРВЕНСТВО ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

 

Након првенстава у школама прошлог месеца одиграно је 28.02.2019 године општинско првенство у шаху за школску 2018/2019 годину.  Организатори првенства били су Шаховски савез Мачванског округа и Спортски савез града Шапца. Домаћин је ове године била основна школа „Мајур“ у Мајуру. О поштовању правила шаховске игре бринули су представници шаховског савеза Трајко Давидовски и Грујић Милан. Примедаба на суђење није било. Млади шахисти играли су партије у одличним условима,што је заслуга директора школе Живана Макевића. За такмичење су биле обезбеђене 2 спојене учионице, једна је била одређена као простор за игру,а у другој су били гости и резервни играчи. Након другог кола направљена је пауза,деца су добила кроасане и сокове,па су освежени ушли у последња три кола.

На првенству је учествовало пет екипа. Спортски савез града обезбедио је пехаре за 3 најуспешније екипе и по 3 најуспешнија дечака и девојчице,као и дипломе.

Након борбене игре и низа добрих партија  поредак у екипној конкуренцији био је следећи:

  1. ОШ „Николај Велимировић“  (иде на регионално првенство!)
  2. ОШ „Мајур“
  3. ОШ „Лаза Лазаревић“
  4. ОШ „Вук Караџић“
  5. ОШ „Јеврем Обреновић“

 

Резултати у појединачној конкуренцији:

Дечаци:

  1. Лукић Филип, ученик 8 разреда ОШ „Николај Велимировић“
  2. Богићевић Лука, ученик 7 разреда ОШ „Лаза Лазаревић“
  3. Каличанин Јован,  ученик 8 разреда ОШ „Николај Велимировић“

                Девојчице:

  1. Милинковић Ања, ученица 5 разреда ОШ „Николај Велимировић“
  2. Весић Дуња, ученица 5 разреда ОШ „Николај Велимировић“
  3. Антић Нина, ученица 7 разреда ОШ „Лаза Лазаревић“

 

Дипломе је добило 10 ученика који су били успешни у оквиру својих узрасних група:

  1. Степановић Милош, 8 разред (ОШ „Николај Велимировић“)
  2. Ђуровић Милан, 7 разред („Вук Карадџић“)
  3. Петровић Елена, 7 разред („Јеврем Обреновић“)
  4. Јеремић Андреј, 6 разред  („Мајур“)
  5. Свилокос Лука, 5 разред („Мајур“)
  6. Рашић Сара, 5 разред („Вук Караџић“)
  7. Иванковић Михајло, 4 разред („Николај Велимировић“)
  8. Лукић Јована, 3 разред („Мајур“)
  9. Алимпић Никола, 2 разред („Мајур“)
  10. Теодоровић Никола, 1 разред („Вук Караџић“)

У осврту на овогодишње првенство треба рећи да је повећан број екипа које су учествовале и да су све екипе биле комплетне. Поред знања и великог успеха ученика старијих разреда импоновали су борбеност девојчица и таленат најмлађих учесника.

Директор ОШ „Мајур“ Живан Макевић и Трајко Давидовски председник Шаховског савеза Мачванског округа свечано су отворили овогодишње општинско првенство у шаху,пожелели добродошлицу гостима и добре шаховске партије присутним такмичарима. Након тога присутни су упознати са пропозицијама такмичења и наградама за најуспешније дечаке и девојчице.

Пехаре за победнике и дипломе за друге успешне такмичаре обезбедио је Спортски  савез Шапца.

У екипној конкуренцији обезбеђени су пехари за прво,друго и треће место. За победнике у индивудуалној конкуренцији (за дечаке и за девојчице за прво,друго и треће место) такође су обезбеђени пехари. Остале учеснике (њих 10) који су били успешни у својим узрасним групама ( од првог до осмог разреда) чекала су признања у виду диплома.

Након завршетка такмичења прво су проглашени победници у екипној конкуренцији. За победу су се добијала 3 меч бода,а за нерешен резултат 1 бод. Прво место убедљиво је освојила екипа ОШ „Николај Велимировић“ која је добила сва четири меча. На друго место пласирала се екипа ОШ „Мајур“ са две победе, једним нерешиним исходом и једним поразом,док се на треће место са једном победом,једним нерешеним исходом и два пораза пласирала екипа ОШ „Лаза Лазаревић“.

Такмичење је имало квалификациони карактер,тако да се победничка екипа пласирала за регионално такмичење основних школа.

Све честитке одличној екипи ОШ „Николај Велимировић“ са жељом да буде успешна и на регионалном такмичењу!

Након узбудљивих шаховских партија и лепог дружења дечаци и девојчице заједно са својим наставницима радо су пристали да се направи фотографија за успомену.

Најуспешнијем младом шахисти и освајачу првог места у индивидуалној  конкурецији Лукић Филипу ученику осмог разреда ОШ „Николај Велиморовић“  пехар је уручио Трајко Давидовски председник Шаховског савеза Мачванског округа. Филип је већ познати шахиста у Шапцу и региону јер игра на омладинској табли клуба „Шабачки краљ“ који се такмичи у Првој окружној лиги Мачванског округа.

Такмичење се одвијало у пријатном амбијенту ОШ „Мајур“. Такмичари су имали одличне услове (две спојене учионице) јер је постојао дефинисан простор за игру (једна учионица) док су наставници и резервни играчи били у суседној учионици.

Девојчице су приказивале добру игру и борбеност,а импоновао је наступ и озбиљан приступ партијама које су показали и најмлађи шахисти и шахисткиње.